Zavod za metrologiju, u suradnji s Hrvatskom udrugom kristalografa organizira natjecanje pod nazivom „Ljepota kristala 2020“.

Natjecanje u rastu kristala namijenjeno je učenicima 7., 8. i 9. razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola. Cilj natjecanja je poticanje učenika i nastavnika na samostalan rad i aktivnosti  koje proširuju nastavni plan i program i razvijaju znatiželju kod učenika.

 

Natjecanje se organizira u sljedećim kategorijama:

  1. Rast kristala anorganske soli

Od dostavljenog materijala potrebno je dobiti što veći i pravilniji monokristal zadane anorganske soli.

  1. Rast kristala organske soli

Od dostavljenog materijala potrebno je da dobiti što veći i pravilniji monokristal zadane organske soli.

  1. Sinteza i kristalizacija dvojne soli (izazovna kategorija samo za srednje škole)

U ovoj kategoriji učenici od dobivenog materijala (jednostavnih soli) sami pripremaju dvojnu sol koju će koristiti za kristalizaciju i rast pravilnog i velikog kristala.

 

   

 

U skladu s izborom kategorije, Zavod za metrologiju će svim sudionicima poslati  sve kemijske tvari potrebne za dobivanje  kristala u jednoj od kategorija, kao i uputstva za pripravu kristala.

U kategorijama pod rednim brojevima 1. i 2. odvojeno se natječu učenici osnovnih škola, dok  učenici srednjih škola, pored te dvije kategorije, mogu izabrati i kategoriju pod rednim brojem  3. odnosno „sintezu i kristalizaciju dvojne soli“.

Natječu se ekipe (timovi) učenika predvođeni jednim mentorom. Poželjno je da se svaki tim sastoji od tri učenika. Jedna škola može se prijaviti s najviše šest ekipa. Tijekom izvođenja pokusa potrebno je voditi laboratorijski dnevnik.

 

 

 

 

 

 

 

Važni datumi:

Prijava natjecatelja: do 31. prosinca 2019.
Slanje materijala i uputstava: 27. – 28. siječnja 2020.
Trajanje natjecanja: 29. siječnja – 01. travnja. 2020.
Obrada podataka: 6. – 10. travnja 2020.
Objavljivanje službenih rezultata: 13. travnja 2020.
Završna svečanost proglašenja pobjednika i uručivanje nagrada: 20. travnja 2020.