ljkp_vizual

Drugo natjecanje u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola

„Ljepota kristalnih ploha“

Hrvatska udruga kristalografa i Hrvatska kristalografska zajednica u suradnji s tvrtkom PLIVA HRVATSKA d.o.o. u razdoblju od 14. listopada do 17. prosinca 2016. godine organiziraju drugo natjecanje u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj pod nazivom ‘Ljepota kristalnih ploha’.

Prethodno izdanje natjecanja izazvalo je veliko zanimanje učenika i njihovih mentora iz svih krajeva Hrvatske. Timovi mladih znanstvenika iz više od 150 osnovnih i srednjih škola prihvatili su izazov, hrabro zakoračili u svijet znanosti i tijekom dva mjeseca uzgajali svoje kristale želeći osvojiti titulu kristalografa godine.

Ovogodišnje natjecanje sastoji se od izvođenja kristalnog rasta (kristalizacije zadanog materijala koji se dostavlja natjecateljima), a provodit će se u tri kategorije. Zadatak natjecatelja bit će u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i što pravilniji kristal. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecat će se odvojeno, a kategorije koje će moći odabrati su sljedeće:

  1. Rast kristala u kristalu
  2. Rast kristala organske tvari
  3. Izazovna – sinteza i kristalizacija anorganskog spoja

Dr. sc. Aleksandar Višnjevac, predsjednik Hrvatske udruge kristalografa, istaknuo je: „Ponovnom organizacijom natjecanja „Ljepota kristalnih ploha“ želimo dodatno doprinijeti kvalitetnom obrazovanju, približiti kristalografiju učenicima, ali i potaknuti ih na razmišljanje o prednostima koje donosi odabir prirodnih znanosti kao životnog zanimanja.“

Voditelj projekta u PLIVI, dr. sc. Ernest Meštrović, viši direktor istraživanja i razvoja TAPI, povodom ovogodišnjeg natjecanja naglasio je: „Iznimno mi je drago što ponovno imamo priliku organizirati ovaj obrazovni projekt kojem je jedan od glavnih ciljeva promicanje i popularizacija znanosti među mlađim generacijama. Želja nam je među učenicima stvoriti pozitivan stav prema znanosti, istraživanju i učenju kroz neposredno iskustvo.“

Prijave za natjecanje primaju se od 26. rujna do 7. listopada 2016. ispunjavanjem obrasca za prijavu koji se može naći na internetskim stranicama PLIVE i slanjem putem e-maila na adresu kristalnirast@pliva.com. Detaljne informacije o natjecanju dostupne su na službenoj Facebook stranici Ljepota kristalnih ploha i na internetskim stranicama Hrvatske udruge kristalografa i PLIVE s kojih je moguće preuzeti brošuru natjecanja. Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na službenu e-mail adresu natjecanja kristalnirast@pliva.com.