HUK ima razloga biti ponosan na svoje članove. Naš prof. dr. Ernest Meštrović, uspješni znanstvenik, gospodarstvenik i neumorni promotor znanosti u široj društvenoj zajednici glavni je inicijator i prvi predsjednik novoutemeljenog Gospodarskog savjeta PMF-a, tijela koje ima namjeru i zadaću omogućiti obostrano korisnu suradnju znanosti i gospodarstva. Više informacija možete pronaći ovdje.
 

– Moj životni put je takav da sam spojio obje strane, i akademsku i gospodarsku. Znam da je to rijetkost u Hrvatskoj, no nadam da će takvih ljudi biti sve više. Radio sam doktorat na Kemijskom odsjeku PMF-a gdje sam zatim postao docent. Nakon 13 godina akademske karijere, otišao sam u Plivu gdje sam stekao industrijsko iskustvo. U Plivi sam bio 13 godina, a nakon toga sam otišao u kompaniju Xellia. No, cijelo vrijeme sam ostao angažiran na PMF-u predajući studentima – ispričao je Meštrović svoj karijerni put.

– Zahvaljujući aktivnom sudjelovanju u nastavi i gospodarstvu vidio sam jednu i drugu stranu te uočio puno sinergije. U razgovorima s dekanom Planinićem, počeo sam propitivati kako bismo suradnju s gospodarstvom podigli na višu razinu. Došli smo do vrlo jednostavnog modela: odabrat ćemo znanstvenike koji žele suradnju industrije i akademske sredine te ćemo istodobno pozvati gospodarstvenike koji vide svoj interes u tome. PMF ima vrhunske znanstvenike i vrhunsku opremu, a da bismo mi u kompaniji educirali neke kadrove za neku ekspertizu trebalo bi nam pet do 10 godina. A možda nam tada ti kadrovi neće ni trebati. Nama je puno bolje da imamo partnere koji su vrhunski educirani, rade na vrhunskoj opremi te imaju ekspertize što se vidi kroz njihov znanstveni opus – rekao je Meštrović.