HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Znanstveni skup

SUVREMENA KRISTALOGRAFIJA U HRVATSKOJ

30. rujna 2014.

u povodu Međunarodne godine kristalografije 2014.

Znanstveni skup Suvremena Kristalografija u Hrvatskoj priređuje se u povodu  Međunarodne godine kristalografije 2014. (International Year of Crystallography, IYCr2014). Skup priređuje Hrvatska kristalografska zajednica (HKZ), znanstveno vijeće Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u suradnji s Hrvatskom udrugom kristalografa (HUK). Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU suglasio s održavanjem skupa i tiskanjem Zbornika radova, s čime se suglasila i Uprava HAZU. Skup će biti od velike važnosti u promicanju kristalografskih istraživanja u Hrvatskoj.

Skup će se održati u utorak, 30. rujna  2014. u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb. Jutarnja sekcija trajat će od 9,15 do 12,30 sati, a poslijepodnevna od 15,00 do 19,00 sati.  Odbor HKZ (u proširenome sastavu) razmotrio je i prihvatio pristigle prijedloge za izlaganja na skupu.

Ovaj skup prirodno slijedi znanstveni skup Kristalografija u Hrvatskoj, koji je Hrvatska kristalografska zajednica priredila je 25. siječnja 2012. u povodu svoje dvadesete obljetnice. Nakon skupa objavljen je Zbornik radova (430 stranica, 40 radova, uz potporu MZOS-a) koji predstavlja povijesni pregled znanstvenih istraživanja fizičara, kemičara, mineraloga i farmaceuta u području kristalografije u Hrvatskoj tijekom posljednjih 50 godina, te povezanost hrvatskih kristalografa sa svijetom i njihovu umreženost u svjetsku znanost.