Ljepota kristala 2020 nova je sezona natjecanja u izradi jediničnog kristala zadane tvari u ograničenom vremenskom periodu, koje je namijenjeno učenicima sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola Crne Gore. Provodi se u suranji Zavoda za metrologiju Crne Gore i HUKa.


Ljepota kristala 2019 natjecanju je u izradi što većeg i pravilnijeg jediničnog kristala zadane tvari u ograničenom vremenskom periodu koje je namijenjeno učenicima sedmog, osmoj i devetog razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola Crne Gore, razvijeno prema hrvatskom modelu natjecanja Ljepota kristalnih ploha. Provedeno je u suradnji Zavoda za metrologiju Crne Gore i HUKa.


Ljepota kristalnih ploha 2016 drugo je natjecanje u rastu kristala za učenike osnovnih i srednjih škola provedeno u suradnji s tvrtkom PLIVA HRVATSKA d.o.o. u razdoblju od 14. listopada do 17. prosinca 2016. godine. Zadatak natjecatelja bio je u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i što pravilniji kristal. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecali su se odvojeno, u tri kategorije.


Ljepota kristalnih ploha 2014 prvo je natjecanje je u rastu kristala za učenike osnovnih i srednjih škola provedeno zajdničkim snagama HUKa i tvrke PLIVA HRVATSKA d.o.o. tijekom 2014. godine. Natjecanje se sastoji od izvođenje kristalnog rasta (kristalizacije) za zadani materijal koji se dostavlja natjecateljima. Cilj natjecanja je u definiranom vremenskom terminu načiniti što veći i što pravilniji kristal.


Mala škola kristalografije održana je Srednjoj školi Zvane Črnje u Rovinju 9.-10.11.2015.  kao znak zahvalnosti za gostoprimstvo Srednje škole Zvane Črnje prilikom održavanja 29. Europskog kristalografskog kongresa u Rovinju, odnosno njegove satelitske radionice „Advanced software development for crystallographers“.


Ljetna škola fizike 2014 održana je u Srednjoj školi Ambroza Haračića u Malom Lošinju 15.-21. lipnja 2014. godine. U sklopu škole održano je nekoliko predavanja kojima su učenici upoznati s kristalografijom i njenom primjenom u svakodnevnom životu.